5 Mart 2007 Pazartesi

Conan the Republican

Dün farkettim ki ben bir Arnold Schwarzenegger (AS) hayranıyım. DVDlerini alıp koleksiyon yapacak kadar değil tabi ama televizyonda ne zaman Arnold'un filmi çıksa, yapacak ne işim varsa bırakıp izlerim.

Dün akşam Koşan Adam (The Running Man) vardı. 1987 yapımı bu bilimkurgu filminde sebepsiz yere suçlanan Arnold abiyi ölümcül bir oyuna sokarlar. Oyuncular peşlerinden gelen avcılar tarafından öldürülmemek için kaçarlar, tabii AS tüm avcıları öldürür, bu sırada kendini de aklar.

AS deyince hepimizin aklına gelen ilk film herhalde Terminator'dur. İlki 1984 yılında, ikincisi 1991, üçüncüsü ise 2003'te çekilen serinin en çok ikinci filmini severim. Sanırım şekil değiştiren eriyik metal T-1000 yüzünden. Bu arada farketmiş miydiniz, o zaman T-1000'i oynayan Robert Patrick, The X-Files'ta Ajan Dodgett'ı canlandırıyor. Her ne kadar Dodgett, Mulder'ın yerini tutmasa da iyi götürüyor diziyi. Bu başka bir yazının konusu. İlk filmi diğerlerinden daha az sevmemim sebebi o filmde Arnold'un kötü adam olması mı acaba? Terminator 2'nin müzikleri arasında bulunan Iron Maiden'ın "You could be mine" şarkısını da unutmayalım yeri gelmişken.

Terminatörlerden sonra en beğendiğim AS filmi, Total Recall. Türkçe adıyla Gerçeğe Çağrı. 1990 yapımı bu film 2084 yılında geçer. Arnie, insanların istediği rüyayı görmesini sağlayan bir şirkete gider ve Mars yolculuğu yapmak ister. Rüyasında daha önce gerçekten Mars'a gittiğini hatırlar ve konuyu araştırmak için gerçekten Mars'a gider. Mars,mutantların yapay havayla yaşadığı bir gezegendir. AS filmin sonunda tüm kötü adamları yok edip Mars'ı doğal atmosfere kavuşturur.
 
6. gün (The 6th Day), 2000 yılında yapılmış yine bir bilimkurgu filmi. Yakın gelecekte geçen filmde, insan klonlama yapılabilmektedir fakat yasal değildir. Bir helikopter pilotu olan AS kaza geçirir ve öldü sanılır. Kazadan kurtulan Arnold, evine döndüğünde bir klonun kendi yerine geçtiğini görür ve bunun sebebini aramaya başlar.

Bilimkurgu türünün dışında olan End of Days'in yeri ayrı. Bu filmde diğerlerinde olduğu gibi cyborglar, Mars'a yolculuk filan yok. Bu filmde Şeytan var. Günümüz New York'una bir kadını aramaya gelen Şeytan baltayı taşa vurur ve Arnold'la karşılaşır. Tüm kahramanlar ve kötü adamlar da New York'a geliyor zaten. Bundan da ayrı bir yazı çıkar zaten. Neyse, Gabriel Bryne'nın şeytan oyunculuğu mükemmel.

Bilimkurgu ve macera filmleri arasında Eraser, Collateral Damage gibi filmler ortalamanın biraz altında bence. AS'nin asıl ünlendiği Herkül New York'ta, Barbar Conan ve Kızıl Sonja gibi Arnold Strong filmlerinden ise hiç zevk almam. AS'nin hiç bulaşmamış olmasını umduğum komedi filmleri ise tam bir felaket. Twins, Junior -hani hamile olan Arnold-, Jingle All the Way (maalesef sinemada izlemiştim) birbirinde kötü filmler. Tamam, fikirler orjinal ama filmler olmamış hiç.

2003'ten beri California Valisi olan Arnold, Barbar Conan lakabını Cumhuriyetçi Conan olarak değiştirmiş. Bu yaştan sonra bir film çeker mi bilmem, belki Terminator 4. Olsun, çektiği filmler bize yeter.

6 yorum:

Herbert dedi ki...

Özellikle de Junior gibi beni insanlığımdan soğutan bi filmde oynamış bi şahsiyeti seviyo olman ruhumda onulmaz yaralar açtı, bunu açıkça belirteyim.T2 ve Total Recall cidden güzel filmdir o ayrı. Ama bu AS her filminde Hoşlayn süt ineği bakışlarıyla oynuyo, nasıl seviyosun bilemedim.

Not: Amerikan dağ köylüsü görünümündeki Ajan Dodgett, Mulder'ın yerini tutmak şöyle dursun, anısı üzerine tükürüp geçmiştir.

melontheroad dedi ki...

yazılan son 3 posttan hiç bir şey anlamadığımı bilgilerinize sunarım..
Türkçe mealini de yazsaydınız keşke.

Herbert dedi ki...

Biz MSN sayıklamalarını anladıysak sen bunları hayde hayde anlarsın bence :)

Horatio dedi ki...

Saygıdeğer Herbert Beyefendi;
Yazımda da belirttiğim gibi Junior felaket olarak nitelendirdiğim filmlerden birisi. AS'nin her filmde Hochstein süt koçu bakmasına bir şey diyemeyeceğim, doğrudur ama biz onu böyle seviyoruz.

Dodgett'ın Mulder'ın yerini tutamadığına katılıyorum ancak bahsettiğiniz kadar da kötü değil. Örneğin, son yayınlanan bölümde Dodgett da herkes gibi halüsinasyon görseydi, nice olurdu FBI'ın hali.

Melo'cuğuuuuuum;
Anlamadığın ilk yazının sonuna "deeeermişim." ekle bir de öyle oku. İkinci yazı Herbert'in Radikal'de okuduğu bir internet sayfası üzerine. Sonuncusu ise benim Arnold Schwarzenegger filmlerini beğenip her filmden kısa kısa bahsetmemdir.
Şimdi oldu mu?

Herbert dedi ki...

Son dakka rapor düzeltmesi:

Dostum You could be mine Iron Maiden'ın değil GNR'nin şarkısı. Aman gol yemeyelim

Horatio dedi ki...

Aman dostum iyi yakaladın. Başkanlıktan dönerdi yoksa.