15 Aralık 2009 Salı

HEDİYE OYUNU

Aslında niyetim hepsiburada.com'un attığı kazığı anlatmaktı ama yılbaşı arifesi yeni yıl ile ilgili güzel yazılar yazmak adettendir diyerek konuyu değiştiriyorum.

Yılbaşında evde kalıp oyun oynamak isteyen ama Tabu, Trivial Pursuit ve Tombala'yı çoktan tüketmişler için ilk defa geçen yılbaşında oynadığımız bir oyunu anlatacağım. Belki siz de beğenip oynarsınız. Ancak baştan söyleyeyim de çok samimi olmadığınız kişilerle oynamayın, gece tatsız bitebilir. İnsan gerçekten hırslanabiliyor.

Önce 3 tane konu seçiliyor. Biz geçen sene EĞLENCELİ, KULLANIŞLI ve KIRMIZI seçmiştik. Oyuna katılacak herkes diğerlerine söylemeden bu konularda limitler içinde birer hediye alıyor. Örneğin, ben geçen sene eğlenceli konusu için bir duş radyosu, kullanışlı konusu için bir porselen kapaklı süzgeçli kupa, kırmızı konusu için de kış desenli kırmızı bir yastık almıştım. Yılbaşı gecesi hediyeleri herkes yanında getirdi ve kategorilere göre ayırıp çam ağacının altına koyduk.

Oyun 2 turdan oluşuyor. İlk turda herkes zar atarak, sayıların anlamına göre hediyeleri toplamaya başlıyor.
1. Eğlenceliden bir tane al
2. Pas
3. Kullanışlıdan bir tane al
4. Pas
5. Kırmızıdan bir tane al
6. Pas

Hediyeler herkes tarafından ilk defa o an görüldüğü için gerçekten çok zevkli oluyor. Kullanışlı için alınan tuvalet kâğıdını paketinden anlamayıp da yaşasın en büyük hediyeyi kaptım diye sevinip paketi açan oyuncunun paketi açtığındaki surat ifadesi bizi epey eğlendirmişti mesela. Neyse ki 2. turda beğenmediğiniz hediyelerden kurtulmak ve beğenip de alamadığınız hediyeleri elde etme şansınız var.

Çam ağacının altındaki tüm hediyeler bitince 2. tur başlıyor. İkinci turda süre tutulması gerekiyor. Ama bu sürenin ne zaman biteceğinin oyuncuların bilmemesi daha iyi olur ki sonuna doğru taktiksel hareketler geliştirmesin kimse. Oynamayan biri varsa o süre tutsun. Biz mutfak saatini kurmuştuk ve bir kenara atmıştık, ötünce oyun bitmişti. Oyun süresince kimse saate bakmamıştı tabi.
2. turda da herkes sırayla zar atıyor ve gene her sayının bir anlamı var.
1. Pas
2. Bağış zarı: Kendinde olan hediyelerden birini başka birine ver
3. Pas
4. Hep bana zarı: Başka birinde olan hediyelerden birini al
5. Pas
6. Paylaşma zarı: Kendindeki bir hediyeyi birine ver, ondan bir hediye al

Süre bittiğinde ise herkes elindeki hediyelerle evinin yolunu tutuyor. Eli boş kalanlar için ise üzülüyoruz:)

Geçen seneki oyundan aklımda kalanlar:
* Oyunun sonunda hiç hediye kazanamayan bir arkadaşımız olmuştu. Oyun bitince, ona çok istediği ve diğer bir oyuncuyla oyun boyunca kapıştığı Faruk Malhan tasarımı ikili Koleksiyon çay bardak setini başka bir oyuncu hediye etti. Meğer o da ona vermek için kapıştığı oyuncuyla kapışırmış. Daha sonra evine gittiğimizde öğrendik ki, bardaklardan biri kırılmış! Sanırım bu lanete eğlenceli konusu için aldığı Zeki Müren ve Müzeyyen Senar CDleri olmuştu.
* MOS aldığım kış desenli kırmızı yastığı o kadar beğendi ki, oyunun bir yerinde yastık kendine geçtiğinde kimse fark edip de almasın diye yastığın üzerine oturmuştu. Yastığın koltuğun minderi olmadığı oyunun sonuna doğru fark edildi de yastık bizde kaldı çok şükür.
* En bomba (!) hediyeler olarak kullanışlı için alınan tuvalet kağıdı ve kağıt havlu hediyeleri seçildi ama hediye sahibi bile onlardan kurtulmak istedi. Tuvalet kağıdı bize patladı, kağıt havlu da alan oyuncunun kardeşine kaldı, ya da tam tersiydi.
* Bir adet çam ağacı şeklindeki USB laptop ışığı anlamsız bir şekilde biri 30, biri 10 yaşındaki oğlu için yarışan iki oyuncu arasında kapış kapış gitti. Sonra yaşça büyük olan oyuncu ağabeylik yapıp hediyeyi kovalamayı bıraktı da oyun tekrar heyecanlandı. Aynı hediyeye takılmamak gerek.
* Benim en çok almak istediğim hediyeler kırmızı minderli kucak tepsisi, kırmızı kupalar, kırmızı yastık ve duş radyosu olmuştu. Kırmızı yastığı MOS benim için aldı ve halen kullanıyoruz, ben de kırmızı LAMY kalem ve Garfield kitabı ile oyunu bitirdim. LAMY kalemin arkasını yedim, Garfield kitabının nerde olduğunu bile bilmiyorum. MOS tombala tombala diye tutturduğu için bir adet tombala ve bir adet de bingo oyunu da bize kaldı.
* Pişti olunur mu acaba diye korktuk ama sadece iki oyuncu kırmızı için benzer hediyeler almıştı. Birisininki Paşabahçeden ikili kahve fincanı, diğerininki de aynı desenin ikili kupasıydı. Bunları çok istememe rağmen başkalarında kaldı, o da ayrı.

Bu seneki konularımız ise BEYAZ, KOMİK ve SEKSİ.

3 yorum:

Herbert dedi ki...

hediyesiz gelen terbiyesizler olursa napıcaz peki :)

Hediye dedi ki...

Özellikle iç çamaşırda kırmızı takıntısı yanlış bence

Yesim Arpat dedi ki...

Beyaz'a da tuvalet kağıdı olur. Komik'e de Garfield. Ara bul onu. Bu sene bir daha hediye almazsın böylece. Seksi hediye diyince de aklıma çamaşır geliyor valla benim de.