18 Ocak 2008 Cuma

Haftanın bilmecesi - Yorumlu

"Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda Sayın Başbakanımız seviyesinde değerlendirmeler belirtildikten sonra bu konuda herhangi bir hüviyeti olmayan bir değerlendirme yapmak bana düşmez."

Bu cümlenin neresini tutsam elimde kalıyor. Bence tarihe geçmesi gereken laflar etmiş sözün sahibi. Yorumlamasını daha rahat yapabilmek için önce cümleyi tartışma konusundan arındıralım:

"... konusunda Sayın Başbakanımız seviyesinde değerlendirmeler belirtildikten sonra bu konuda bir değerlendirme yapmak herhangi bir hüviyeti olmayan bana düşmez."

Çıkardığım anlamlar:

1-Bir konuda Sayın Başbakanımız ne dediyse doğru demiştir.
2-O konuştuktan sonra bizler susmalıyız.
3-Biz kimiz ki Sayın Başbakanımız görüş belirtince onu eleştiriyoruz?

Sözün sahibi öyle herhangi birisi de değil. Kafasında iki şapkası var. İkisi de hüümete lafını dinletebilecek, etkili kurumlar. Ama nasıl oluyorsa sonuç bu.

Konuyu tekrar sokalım "Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması".

Normal bir ülkede yaşıyor olsak ve bu taşınma mevzusu ilgili kişi ve kurumlara danışılarak bir karara varılsa bu sözün sahibi görüşü alınması gerekenler arasında en az ilk üçe girer.

Dedim ya, bu laf tarihe geçer.

2 yorum:

dodo dedi ki...

bankalar birliği başkanı olmasın bu şahıs...
Yalnız ağır olalım lütfen hor hor bey...
:)

Yesim Arpat dedi ki...

Bu lafı kim dedi bilmiyorum ama genel bir sosyolojik tanı koymak ister bu bünye:

1- Bu ülkede uzmanlık, profesyonellik diye bir şey yoktur. Olanı da takdir etmez, dinlemezler. Bu insanlar da paşa paşa Amerika'ya, İngiltere'ye gidip orada yaşayarak mesleki tatmin yaşarlar.

2- Dolayısıyla, bu ülkede işi bilenin yönetici yapılması/olması nadir bir durumdur

3- Nadir olmayan yöneticiler de patron/baba/reis/lider vs ne derse onu tartışmasız son hüküm sayarlar, sorgulamazlar. Sorgulayacak, tartışmaya sunacak görüşleri de yoktur zaten.

4- Nadir biri o konuma gelmişse bile görüşünü sunduğu anda istenmeyen adam ilan edilip yeniden 1. maddeye dönülür.

Amerika'dayken Amerikan işleyişlerine kıl olurdum ama şimdi düşünüyorum da Fed Başkanı Alan Greenspan'in koca koca devlet başkanlarına kök söktürüşünü. Valla takdir ediyorum. Orada takıldığım şeyler gerçekten incir çekirdeği bile değilmiş.