21 Ekim 2008 Salı

Hockey Mom, Joe Six-pack

Anlaşılan o ki, blog takipçilerimiz arasında uzun yıllar "states"te yaşamış, amerikancayı sular seller gibi bilen arkadaşlarımız var. Şu günlerde dikkatimi çeken 2 tanımlamayı kendilerine sormak isterim. Hockey Mom ve Joe Six-pack kimdir, neden bu kadar önemlidir?
Saygılarımla,
Ho.

3 yorum:

Yesim Arpat dedi ki...

Benim en sevdiğim şey soru cevaplamak. Burada gizliden bir dalgacılık var mı bilemedim ama saflık bende kalsın.

Hockey Mom aslında açık havada futbol oynama periyodunun az olduğu soğuk yerlerde kullanılıyor sanırım. Başka yerlerde Soccer Mom tabiri daha yaygın. Orta sınıf, suburban, çocuklu ev kadınıdır. Genellikle 2+ çocuk sahibidirler. Minivan kullanırlar. Çocuklarını minivan'e doluşturur sabah okula bırakır, öğleden sonra futbol antrenmanlarına götürür.

Joe Six-Pack ise iş çıkışı bira içen, göbekli, orta-alt sınıftan adamdır. Bir nevi Amerikan Recep İvedik'i. Ama tip tam ve de tam olarak Roseanne dizisindeki baba karakteridir.

Bu insanlar önemli zira büyük popülasyona sahipler. Genellikle de Cumhuriyetçidirler. Palin ailesini bunlara benzetti en son. Sempati toplamaya çalışıyor hedef oy kitlesinden benim anladığım. Ben sizdenim, ben bacınızım ayakları.

Aslında Hockey Mom'ın kocası John Six-Pack değildir. Farklı sınıflara ait bu tiplemeler. Bir de Joe Six-Pack tabiri çok da sevimli değildir zannımca. Bu tipe sen busun desen ben oyum demez seve seve. Ya da bana öyle geliyor. 'Joe Schmoe', 'Average Joe' falan da bol kullanılır. Aralarında nüanslar var ama bunlar da anlatılmaz, yaşanır.

Oyuncak Tren dedi ki...

Hafiyecim,

"1 yorum" gördüm, dedim kesin Hafiyedir. :)

Bu güzel sosyolojik analizden sonra Horatio'ya ismini "Ho" olarak kısalttığında bizlere ne gibi bir mesaj verdiğini de açıklamak ister misin? :)

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Bi dakka, Joe mu yoksa John mu?
o kadar yazmışsın bari tam olsun