18 Temmuz 2008 Cuma

yaratıcılığın zorlanan çığırları


Muzaffer İzgü’nün çocuk romanı “Hayri Potur Harry Potter’a Karşı”, Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.Yayınevinden yapılan açıklamada, çocukların “yazar dedesi” Muzaffer İzgü’nün, tüm ünyada satış rekorları kıran Harry Potter serisinin kahramanı Harry’e rakip, yepyeni bir kahraman olan Hayri Potur’u kaleme aldığı bildirildi.Açıklamada, Hayri Potur’un, Harry Potter gibi sihirli güçleri bulunmadığı, geniş bir hayal gücüne sahip olduğu belirtildi.

Çalışmalarında yerli motifleri kullanarak Türk çocuklarına hitap etmeyi tercih eden İzgü, daha önce “Süperman İstanbul’a düştü” isimli bir başka öyküyü de kaleme aldı.





Kendin yaratmak yerine varolanı eleştirmek. Spor yapmaktan anladığı, 150 yaşındaki spor yorumcularının göbeklerine kaşıyarak "o topa öyle vurulmaz ali sami" demelerini izlemek olan yalnız ve güzel yurdumun edebiyattaki mottosu da bu kaçınılmaz olarak.

6 yorum:

silgi dedi ki...

oyy.

dodo dedi ki...

Böyle bi işe neden kalmışmış bilmem ama, Muzaffer İzgü de Türk mizahının iyi kalemlerinden biridir. Bknz. Halo Dayı ve İki Öküz

Wuthering dedi ki...

hosmus tabee..

daphnevega dedi ki...

Bunu gördüğüme üzüldüm ben, süperman'den de haberim yoktu. "Yumurtadan Çıkan Öğretmen" diye bir kitabı vardı. Çok küçükken okuduğumu hatırlıyorum, gerçek hayatla tanışmama vesile olmuş kitaplartdan biridir. Kemalettin Tuğcu kitapları kadar acıklı olmasa da, hala hatırladığıma göre oldukça etkilenmişim demek ki!

Restless Librarian dedi ki...

çocuk edebiyatı yapmanın çok da kolay olmadığı bir coğrafyada yaşımdan fazla eser vermiş, kayda değer ödüller uluslarası almış (klişe oldu farkındayım ama "dayak birincisi"nin yıllar öncesinden yeri var gönlümde) bir yazarın "o topa öyle vurulmaz ali sami" yorumcularıyla aynı kefeye konulmasını haksızca buldum.
Mizahının eskimiş ya da internet kuşağını yakalayamamış olması İzgü'nün ya da "güzel yurdumun edebiyattaki mottosu"nun külliyen mahkum edilme gerekçesi olmamalı.

Herbert dedi ki...

Açık söylüyorum ben fazla sevmem Muzaffer İzgü'yü. Sanırım Aziz Nesin'den bu kadar fazla esinlemiş olması samimi gelmiyor. Ama dediğin doğru bu kadar kitap yazmış bir adamı o yorumcularla bir tutmak ayıp olmuş. Fakat esas sıkıntı internet kuşağını yakalayamamış olması değil orjinal olmayan bir şekilde yakalamaya çalışması.