4 Kasım 2008 Salı

itinayla anahtar çoğaltılır


Horatio ile çatır çatır anahtar kaybediyoruz. Bir o bir ben. Her seferinde 3er yedek yaptırıyorum ama bir bakıyorsun ki uçmuş. Hatta bir keresinde, cebimde duran anahtar azcık ayağım tökezleyince cebimden hoplayıp caddenin ortasında duran logarın ızgarasından slam dunk yapmıştı da bir 5 dakika olayı sindirebilmek için kalakalmıştık.

Lafı asıl getirmek istediğim yer şurası aslında, insanın büyüdüğü şehirde yaşamıyor olmasının bazı zorlukları var. Böyle işler için nereye gideceğini şaşırıyor insan. Alişveriş merkezleri var tabi ama, orada "kapıdan giren eleman kesin elmas bezeli rolex satın alacak" hevesiyle bekleyen beyaz ve hijyenik saat satıcısı, saat pili değiştiriyo musunuz deyince sümüğe bakar gibi bakıyor insana. Nerde küçük esnafın muhabbeti.

Ankara'da olsa şıp diye bulurum. Nerden ne alınacak, ayakkabı tamircisi nerde, çantanın kulbu nerde düzeltilir, gözlük vidası nerde sıktırılır. İstanbul'a ilk taşındığımda sudan çıkmış balık gibiydim bu konuda. İşim gereği çoğu İstanbullu'dan daha çok öğrendim şehri ama musluk keteni nerden alınır bilmiyordum tabi.

Ama sonra Mecidiyeköy'ü keşfettim. Madmax seti olarak kullanılabilecek, evrenin her yerine tek vasıtayla gidilebilecek kaosun başkenti gibi geldi önce tırstım. Sonra asıl Mecidiyeköy'ün arkadaki çarşı kısmı olduğunu gördüm. Orada saatçi bir amca var mesela, 70lerden kalma saatime pil taktırmaya götürdüğümde, pille çalışmıyo bu salak diye azarlayıp hiç üşenmeden mekanizmayı anlattı bana. Ayakkabıcı var şıp diye çantamı tamir etti, sonra da niye aldın ki bunu küçük bu çanta dedi. Abonelik sistemine geçtiğimiz anahtarcıdan bahsetmiyorum. Ne arıyorsanız Mecidiyeköy'de 2 adım yürüyün yeter. Sicim teorisiyle ilgilenen bir esnaf bile arasan bulunur bence. O çiğ köftecinin yanındaki dükkan olabilir mesela.

8 yorum:

Esin dedi ki...

Bakirkoy'de oyle guzel bir yer. Herkesin bilemeyecegi pasajlarin altinda kucucuk dukkanlar cok buyuk isler yapiyor ve cok da uygun fiyata. Sadece metro hatti ve alisveris merkezleri arasindaki dunyada boyle guzellikler yok.

kip dedi ki...

kadıköy de böyle bir yer mesela =) (anadolu yakasını sevdirme projesi 1. faz etkinlikleri)

bizim sokakta muslukçusu, elektrikçisi, tv tamircisi, bilgisayarcısı, anahtarcısı, ayakkabıcısı, hatta outdoor malzemeler satan dükkanı bile var. 2 sokak ötede sinema ve mango var. mevzumuz bu değil(faz 2). kassam oturduğum sokağın dışına çıkmadan hayatımın sonuna kadar idare edebilirim.

ayrıca gururla söylüyorum, uçak dışında her türlü vasıta ile türkiye'nin her yerine de gidebilirsiniz kadıköyden.

saygılar,

Esterhazy dedi ki...

Iyi de Istanbul'un her buyuk semtinde bulursun kuzum bu dediklerini. In vapurdan gir Kadikoy Carsi'nin icine, elinin altinda girla... Mesela benim babamin gittigi Ermeni bi saatci amca vardir, annemin nasi buldugunu asla bilmedigim, cok gerekli ama hic bi yerde bulunmayan seyleri buldugu kucuk dukkanlari vardir...

Hos Mecidiyekoy baslibasina bi yaratik tabi, o konuda haklisin. Karikature de koptum yalniz...:)

Herbert dedi ki...

ben saat pili diye ıkınırken yoktunuz şimdi çıktınız ortaya :) mecidiyeköy döver onların hepsini

Esin dedi ki...

:) haberim olsaydi yardimci olurdum, saat pili sorunun oldugunu bilmiyordum.

Horatio dedi ki...

heheh karikatür tanıdık geldi. hangi çiğ köfteci, öz adıyaman mı yoksa şarküterinin yanındaki mi?

MorKoyun dedi ki...

o degil de basligim calinmis.

Herbert dedi ki...

gönderme yaptık ne çalıntısı