10 Mart 2008 Pazartesi

Buzdolabı kapağının açılış yönü nasıl değiştirilir?

Yeni taşındığınız evde buzdolabının kapağı ters tarafta mı kaldı? Buzdolabını mutfakta başka bir yere taşıdınız ama kapağı mı açamıyorsunuz? Doğru adrestesiniz. Bu yazımızda size buzdolabı kapağının açılış yönünün nasıl değiştirileceğini anlatacağız.
Ne zaman?
Bu işe başlamak için uygun zaman Pazar sabahıdır. Özellikle de ev arkadaşınızın hatta gürültücü üst kat komşunuzun bile uyanmadığı 8:30-9:00 civarları idealdir. Ayrıca eğer o gün işe gitmeniz gerekiyorsa, işin ardından da arkadaşlarınızla buluşacaksınız en doğru zamanı buldunuz demektir.
Ön hazırlıklar
Kapakların yönünü değiştirmek için önce buzluk kapağını yerinden sökmelisiniz. Kapağın üzerindeki ufak not defterini, Akın Gıda Pazarı telefon numarasını ve mıknatıslı hediyelik eşyaları çıkartmak gerekmez, gerektiğinde onlar kendiliğinden düşecektir. Buzdolabının fişini çekmek de hatalı bir davranıştır, zira dolabın içindeki ampülün yaydığı ışık yanlış bir vidayı sökmenizi engeller.
Buzluk kapağı
Buzluk kapağının üst tarafında vidaları gizleyen minik plastik kapakçıklar vardır, önce bir taraflarından onları dürterek yerinden çıkartın. Daha sonra vidaları gevşetmeye başlayın. Yalnız bu aşamadayken, önce o vidalardan değil de kapağı açtığınızda buzluğun ön tarafında kalan vidalardan başlamanın daha uygun olduğunu anlayacaksınız. Diğer vidaları bırakıp bunlara girişin. Bu sayede buzluk kapağını üst taraftan gövdeye bağlayan menteşeyi yerinden çıkarabileceksiniz. Alt taraftaki birbirine geçmeli menteşeyi de yukarı doğru çekerseniz, buzluk kapağını söktünüz demektir. Bu sırada çıkardığınız gürültüye uyanan zavallı ev arkadaşınız gözlerini ovuşturarak içeri girerse hemen eline bir tornavida tutuşturun ki gariban tam ayılamadan kendini vida gevşetirken bulsun. Siz de asıl kapağa girişin.
Ana kapak
Bu kapağı sökmek için önce dolabın en alt kısmındaki vidaları yerinden çıkarmak gerekiyor. Üstteki menteşeyi tutan vidaları da sökerseniz, asıl kapağı da elinize almış olursunuz. Buzluk kapağına yaptığımız gibi üzerindeki en ufak bir magnete bile dokunmadan, hatta kapak içindeki ketçap, soya sosu, elma suyu vb. malzemeleri de boşaltmadan kapağı çıkarıp yere bırakıyoruz.
Ve sonuç
Kapakları söktükten sonra sıra üzerlerindeki menteşeleri diğer tarafa taşımaya geldi. Menteşeleri kapağa sabitleyen vidaları yerlerinden çıkartıp, menteşenin kendisiyle birlikte diğer taraftaki simetrik vida boşluklarına yerleştiriyoruz. Aynı işlemi buzluk kapağı için de yaptıktan sonra önce ana kapağı gövdeye oturtmaya çalışıyoruz. Oturmuyor. Çünkü gövdedeki menteşe yuvasını da diğer tarafa almayı unuttuğumuzu farkediyoruz. Menteşe yuvasını yeni yerine yerleştirdikten sonra ana kapağı tekrar kucaklayıp gövdeye yerleştirmeye çalışıyoruz. Yine olmuyor. Çünkü menteşe parçaları simetrik değil. yani kapağın diğer yönde açılmasını sağlamak için o yöne uygun menteşe parçaları temin etmek gerekiyor. Taktığımız, söktüğümüz bütün parçaları eski yerlerine monte ediyoruz. Internetten servisin numarasını alıp servisi çağırabilirsiniz.
Başka bir "Nasıl yapılır?" yazımızda görüşmek üzere, esen kalın.


9 yorum:

melontheroad dedi ki...

istanbul'a geldiğinden beri bu kaçıncı buzdolabı kapağı değiştirişin...

Chandler dedi ki...

allahtan boyle becerilerim yok, hatta utanmasam ampul degistirmeye de Filipis yetkili servisini cagiracam.

Herbert dedi ki...

rüya değil miydi o??

dodo dedi ki...

tebrikler böyle bir şeyin mümkün olabileceğini bile hayal edemezdim :)

Wuthering dedi ki...

takdire sayan bir girisim.. seni kutluyorum.. "her eve bir horatio" kampanyasi baslatmak istiyorum :)

Horatio dedi ki...

arkadaşlar övgüler için teşekkürler ama sonuca bakın. bi şey değişmedi, yorulduğumuzla kaldık.

erdemo dedi ki...

evet horatio haklı, ayrıca bu "nasıl yapılır" yazısından çok "nasıl yapılamaz?" yazısı olmuş, bu yazıya daha çok, "geçmiş olsun bi daha da bilmediğin işe kalkışma" demek bence pek daha uygun. :)

Esin dedi ki...

elma suyuna bir sey olmadiysa sorun yok. Bir dahaki sefere sorunusz olur, onemli olan tecrube kazanmak.

Wuthering dedi ki...

denemek bile yeterince girisimci olundugunun gostergesi.. bir dahaki sefere sonuc alinabilecegini de dusunmeye yonlendiriyor.. "secde-et" :P seklinde dusunmeye devam.. :D